I takt med at interessen for at eje en pool er vokset, er udvalget af såkaldt pooltilbehør også steget, altså ting der giver din pool det lille ekstra. Disse omfatter for eksempel et pooltag, noget der måske ikke er helt indlysende for en, der aldrig har haft et. Men når man ser på fordelene, forstår man, hvorfor så mange mennesker investerer i det.
En pool med tag er faktisk en ret simpel konstruktion af aluminiumsprofiler og plastikglas. Men når det er sagt, så kan tagene alligevel adskille sig ret meget, både hvad angår design, størrelse og funktion. Der er alt fra dem, der kun giver beskyttelse over poolen, til små glashuse, der skaber et helt rum omkring din pool. Anyway…uanset model, har de et par ting til fælles: de forhindrer børn og dyr i at falde i, de holder varmen i vandet, og de forhindrer hvirvlende affald i at snavse din pool.
Forlæng badesæsonen
Når man nu har en pool, vil man naturligvis gerne kunne bruge den så meget som muligt i løbet af året. Og da vi har sådan en usikker vejrsituation og nogle gange lidt kolde somre, kan det derfor være rart med et pooltag, der er med til at isolere mod kulden og holde på varmen i vandet i længere tid. Det betyder også, at varmen ophobes hurtigere om foråret, så du kan begynde at svømme tidligt i april og så forlænge badesæsonen langt ind i efteråret. Og hvem vil ikke det? Så maksimal brug og nydelse.
Spar på el og vand
Taget danner således en slags drivhusmiljø, hvor varmen bliver og holder vandet varmt. Så udover ikke at spilde den varme, du allerede har, sparer du også på varmeudgifterne. Uanset om du opvarmer vandet ved hjælp af solpaneler, en varmeveksler tilsluttet husets varme eller en poolvarmepumpe, vil dette reducere dit elforbrug, hvilket er kærkomment i disse tider. Når solen skinner, hjælper taget dig også med at opvarme vandet helt gratis og holder på varmen længe efter solen er gået op i skyerne. Taget forhindrer desuden vandet i at fordampe, og du skal ikke fylde vand på så ofte. Du sparer derfor både strøm og vand.
Spar tid og kemikalier
En anden fordel ved et tag er, at det beskytter mod affald i poolen. Udover at du sparer tid og kræfter på at rydde bassinet for blade og andre ting, der er blæst ned, sparer du også på klor.
Når der kommer snavs ind i poolen, er det klorens opgave at angribe og neutralisere det. Men herefter er kloren også brugt op. Det betyder … at jo renere du holder din pool, jo længere vil klor forblive, og du skal derfor ikke fylde den op så ofte. Sådan hjælper det meget at have et tag.
More about this source textSource text required for additional translation information
Send feedback
Side panels
Desuden nedbrydes klor af solens UV-stråling. Men da UV-stråler ikke passerer gennem plastikglas, forhindrer taget også nedbrydning, og kloren forbliver uberørt. Så af disse to grunde sparer du både på klor og rengøring.
Materialet påvirker isoleringsevnen
Hvor meget et pooltag isolerer afhænger af det materiale det er lavet i. De fleste er enten lavet af kanalplast eller klar plast.
Kanal plast består af polycarbonat med en luftspalte indbygget i selve materialet, som giver fremragende isolering. Ulempen er dog, at man ikke kan gennemskue det, hvilket betyder, at poolen måske ikke er lige så æstetisk. Derfor vælger mange i stedet klar plast.
Klar plast er en gennemsigtig, solid plade, der er lavet af enten polycarbonat eller SAN (en type akryl). Polycarbonat bruges også til politiskjolde eller langs siderne af en hockeybane. Det er derfor en meget slidstærk plast, som også er ubrydelig. Men af den grund er den også dyrere end SAN, som er en billigere, men også lidt mere skrøbelig akryl. Begge materialer er gennemsigtige og giver din pool et stilfuldt indtryk. Deres ulempe er dog, at de ikke isolerer så godt som kanalplastikken.
Så her er en afvejning, du skal lave. Enten vælger du kanalplast, der isolerer godt, men ikke er gennemsigtigt. Eller du investerer i klar plast, som er gennemsigtig, men ikke isolerer så godt. Og vil du have klar plast, kan du vælge mellem polycarbonat som er ubrydeligt, men lidt dyrere. Eller SAN som er billigere, men lidt mere skrøbeligt. Så lidt at tænke på her.
Design og konstruktion
Til sidst kommer vi til design og layout. Og her er der meget at vælge imellem. Der er lavt til loftet, ultra lav, høj og fuld højde. Hvor højt du ønsker, at dit loft skal være, er selvfølgelig en smagssag. Men noget man skal huske på er, at nogle kommuner kræver byggetilladelse til en højde over 1 meter. Nogle endda for lavere. Det er derfor en god idé at tjekke, hvad der gælder i netop din kommune, inden du går i gang med at tænke videre.
Lavt til loftet er en god løsning for dem, der godt kan lide at kunne se ud over taget. I hans have f.eks. Et lidt højere loft giver dig derimod mulighed for at kravle ind og bade, uden at skubbe loftet væk. Højere tage er også lidt rundere i formen, så sneen ikke ligger ovenpå, men glider af. Så hvis du bor i den koldere og snerigere del af landet, kan det være godt at vide, at højere tage ikke kræver så meget vedligeholdelse som lavere, lidt fladere tage. Sne kan være ret tung, så det er vigtigt med god dræning, hvis man ikke skal ud og børste sne væk hver dag.
Som du kan se, er der mange aspekter ved at få et poolovertræk. Fordelene er mange i forhold til både sikkerhed, rengøring og opvarmning. Men frem for alt giver det dig bekvemmelighed og en forlænget badesæson. Så det kan være en god investering.