Når man bestiller en pool, er det let at tænke på, at alle pools er nogenlunde ens bortset fra størrelse, farve og form. I starten kan du måske kun koncentrere dig om det æstetiske og tænke over, hvordan poolen kommer til at se ud i netop din have. Og det er godt. Men det kan være en god idé også at tænke over, hvad du ønsker, at din pool skal være lavet af. Er der forskel på plastik og plastik. Ja, forskellene er måske større, end du tror.
polyvinylchlorid (PVC)
Mange af de pools, der sælges i Sverige i dag, er beklædt med en PVC liner, selvom Naturfredningsforeningen fraråder at bruge den. Måske primært fordi udgangsmaterialet i plastikken faktisk er sundhedsfarligt. Men også fordi man tilføjer såkaldte phthalater, for at gøre plastikken blødere. Disse stoffer er ikke kun hormonforstyrrende, men også kræftfremkaldende. Og da de har en tendens til at bryde sig fri af plastikken og lække ud i vandet, kan de også finde vej ind i kroppen.
Derfor indførte EU i 2015 et forbud mod brugen af disse stoffer til fremstilling af PVC inden for EU. Så nutidens moderne PVC-materialer burde ikke længere indeholde dette, HVIS de nu er fremstillet inden for EU altså. For lovgivningen uden for EU er ikke så stram. Derfor skal du være omhyggelig med at finde ud af, hvor din bestilte liner kommer fra, og også hvor gammel den er. Dagens produktion af PVC inden for EU er reguleret, men ikke salg. Så PVC, fremstillet før 2015, kan stadig sælges og bruges i poolfremstilling. Og også PVC, der er fremstillet andre steder uden for EU. Vær derfor lidt kritisk og stil spørgsmål til din poolleverandør om, hvilket materiale de vil bruge, og hvor det kommer fra.
Polypropylen (PP)
I stedet for at fore deres pool med en PVC liner, vælger mange mennesker i dag en PP pool. Den pool leveres som et færdigstøbt badekar, som er sænket ned i et udgravet hul i jorden. Plasten til disse pools er normalt polypropylen (PP). Deraf navnet PP pool.
Polypropylen er en stærk og relativt miljøvenlig plast, der giver god isolering. Det betyder, at varmen ikke siver ud så hurtigt gennem selve poolkarret og vandet holder sig derfor varmere i længere tid. Ellers er det et let materiale, som samtidig er superstærkt og homogent. Derfor modstår den også godt ridser og holder længe.
Denne plast kan gennemfarves og ligner slet ikke plastik, når først poolen er støbt. Derudover er den let at forme, så du kan bestille både trapper, bænke eller hvad du ellers kunne tænke dig at have i din pool.
I modsætning til PVC-plastikken kan den tåle meget varme uden at ændre sig. Så i den slags bassiner kan man svømme i over 30 grader, hvis man vil, uden at der sker noget. Det eneste, der sker med tiden, er muligvis, at det bliver lidt kedeligt i. Overfladen.
Glasfiber (polyester)
Glasfiber er også en plast, der bruges ved støbning af færdige badekar. Støbeteknikken giver ofte lidt blødere linjer. Materialet giver desuden en let glasagtig og glitrende overflade. Det giver derfor et andet indtryk end PP poolens lidt mere elegante design. Så det er selvfølgelig en smagssag hvad man kan lide.
Karret er bygget op af flere lag glasfiber i modsætning til en PP pool, der består af et enkelt homogent materiale. Alt efter hvor mange lag du bygger og hvilke materialer du bruger til de forskellige lag, er prisen også påvirket og selvfølgelig holdbarheden. En pool med færre lag og billigere materialer har en holdbarhed på 4-5 år, mens en dyrere kan holde 25 år. Det skal sammenlignes med en PP-pulje, som kan holde op til 45 år.
En anden ting, der også skal tages i betragtning, når det drejer sig om en glasfiber pool, er risikoen for det, man kalder ”byllepest”. Glasfiber er ikke helt vandtæt. Og når vandet trænger ind i de forskellige lag, efterlader det en fugt, der kan føre til skimmelvækst. Efter noget tid udvikler skimmelsvampen en gas, som danner bobler, der igen udvider sig og skubber blærer ud i glasfiberen. Dette kaldes normalt byllepest.
Et andet problem med, at glasfiberen ikke er rigtig tæt, er, at vandet bliver tilbage, når det bliver koldt. Og vi ved alle, hvad der sker med vand om vinteren. Det er hundekoldt. Og der kommer den næste risiko. Når vandet er trængt ind i lagene og bliver der, er der risiko for, at materialet fryser indefra. Og det er svært at undgå, da vandvandring ikke kan kontrolleres eller forhindres. Men risikoen mindskes selvfølgelig, når producenten blander tættere materiale ind. Så find nøje ud af, hvad netop den glasfiber pool, du kigger på, er lavet af. Der kan nemlig være meget stor forskel fra en glasfiber poolen til den anden.
Som du nu forstår, er der forskel på plastik og plastik. Og der er al mulig grund til at bekymre sig om, hvilken du vælger, fra en masse forskellige vinkler. Men med denne gennemgang håber jeg, at du har lidt flere fakta i baglommen, når du diskuterer dit poolkøb. Prisen er selvfølgelig altid vigtig. Men der er også andre ting at tage hensyn til. Og når du først har besluttet dig for at investere, kan det være rart at tage en aktiv beslutning og vælge den, der giver dig mulighed for at sove godt om natten.